jorunnlavonius!

Kategori: listor

1st of september

Det är första september och jag är hemma från skolan, skyller på mensvärken. Det är första september och jag har sett klart Twin Peaks. Scrollar igenom Weekdays höstkollektion i jakt på kappor. Bjuder hem Norah på kaffe och gifflar och planerar framtida weekendtrips på Momondo. Det är första september och den här hösten ska jag:

-Resa mycket. Åka bort så mycket jag bara hinner. Lördagar i Stockholm eller långhelger nere på kontinenten. Minst två gånger vill jag hinna bort en bit.

-Utveckla bloggen till något nytt. 

-Unna mig att köpa kläder! Måste hitta ett nytt jobb först bara, så jag har råd. Sen ska jag fylla garderoben med plagg i gråskala, fylla bloggen med outfitbilder.

-Börja på yoga! Nästa vecka ska jag köpa ett höstkort. Har förresten officiellt slutat gymma, haha. Nu blir utmaningen att uppskatta den egna kroppen i takt med att den blir mjukare.

 

-Låta mig själv sänka betygen i skolan i förmån för annat. Att må bra t.ex.

-Veganisera mera. Dra ner på alla animaliska produkter så långt jag bara orkar. Men: se det som en kul grej och inte som ett måste. Vara snäll och förlåtande.

-Se mycket bra film och öva mig i att vara ensam.

Hur ser ni på hösten?

en lista om kärlek, mat och vanor

Idag är det onsdag och dags för en lista jag snott från explodera.

Finns det någon mat du inte skyltar med att du gillar?

Hm. Vänta lite med den. Hm. Näe, inte som jag kommer på. Självrå?

Din bästa budgeträtt?

Soppor överlag är rätt billigt. Jag gillar tomat-/morotsoppa. Linsgryta är också en billig höjdare.

Vad brukar du käka till lunch?

Skolans tråkigaste vegokäk. Är jag hemma äter jag rester, mackor eller gröt med jordnötssmör och bär. Slänger möjligtvis ihop någonting sånt här (ber på förhand om ursäkt för osatsigt upplägg).

Vad är det bästa att äta och dricka på en lördagskväll?

Hämtpizza och cava. Eller indiskt och öl. Alltid indiskt och öl!

En låt som du när du är ledsen sörjer till?

Här får ni ett gäng:

Beroende av:

Mina bästisar. Att få klappa på djur ibland. Köpa nya fina kläder. Kolla efter flygresor en gång i veckan. Att jaga kärlek.

Vem behöver du mest just nu?

Är himla glad att jag har så toppenkompisar att hänga med som Norah, Albin och Emma exempelvis. I övrigt skulle det vara fint att ha någon att sova med.

Vad tror folk om dig?

Jag har ingen aning! Vad tror ni om mig? Jag tror det finns mycket som folk inte fattar om mig. Att jag har helt galen prestationsångest till exempel. Eller att jag blir sådär kär att hela världen tycks rämna. Vad tror ni om mig? Kommentera! Gärna! Pls!

Vad får du ofta komplimanger för?

Folk brukar påstå att jag är intelligent tydligen. Det är alltid en dunderkomplimang att ge till nån, så ni vet.

Brukar du skratta för dig själv?

Det händer onekligen.

Nästa mål i ditt liv?

Att flytta från Norden för ett tag. Lära mig ett nytt språk eller få nya kompisar.

Hur svarar du i mobilen?

"hallå"/"hej det är Jorunn"/"tjena mannen!" (<=när Norah Lång visar sig på displayen)

Vem ringde dig senast?

Min storebror Jakob ringde och bad mig leta efter en fin liten plastängel som han tappat.

Antal timmar sömn i natt?

7 cirka.

Din favoritfärg?

Färg? Räknas vitt? Haha. Nä. Gillar smutspastellig rosa och så gillar jag blått. Samt tomatrött, det är ju det nya svarta har ni väl hört.

Brukar du komma i tid?

Nej! Jag är tidsoptimist ut i fingerspetsarna.

När mår du bra?

När jag är på upptåg med bästisar. När jag är bubbligt kär. När jag håller igång bloggis. Vet ni, det är viktigt för min livskvalle!

Vanligaste färg på dina underkläder?

Svart, definitivt. Ogillar att ha omatchande underkläder och då blir det ofta lättast så.

Har du läst mycket böcker?

I den sköna ungdomen läste jag apmycket. Eller, barndomen då. Tog mig igenom hela halva skolbiblioteket och plöjde minst en bok i veckan. Nuförtiden läser jag mest skolböcker. Det blir nog inte mer än en bok varannan månad, pinsamt va.

Favoritdryck på morgonen?

Jag är en dedikerad juicefantast. Har inte råd att köpa hem juice längre för jag dricker så mycket när det finns.

När brukar du oftast gå och lägga dig?

Att va utvilad är 100% asviktigt för mitt psykiska och fysiska mående. Jag blir ledsen, omotiverad och lättretlig om jag inte sover. Donc, går och lägger mig vid halv elva vanligtvis.

Är du långsint?

Näe. Sunt lång-/kortsiktig skulle jag säga.

Tror du att någon har en crush på dig?

Mm! Det får en väl hoppas.
Tror du på kärlek vid första ögonkastet?

Nepp. Kär blir man ju i en person och inte någons attribut. Men attraherad, intresserad, förtrollad - visst.

 

3 peppiga inspirationslänkar att spana in nu direkt

Hejhejhej, jag hinner inte med! Det snurrar för fort alltihop just nu. Längtar tills den dag jag hinner prioritera detta place igen. Don't give up on your dreams. Här är några saker att låta sig inspireras av och fördriva sommarlovsledan med.

Tycker denna patch är asfin och skulle gärna lägga den på en jackrygg eller så. Hittade förresten denna webshop, helloholiday.com, på Snapchat av alla dessa ställen och där finns asmycket fint. Feministpins, ekoprodukter och affordable fashion. Extra fint med mänskliga kroppsstorlekar.

Se denna video och gilla på facebook såklart. Superfint.

Och slutligen, till alla er kompisar/jämnåriga/bekanta/obekanta, som likt jag försöker plugga till studentprov eller dylikt: läs det här inlägget med pluggtips jag skrev när jag gick i ettan på gymnasiet. Följer fortfarande dessa steg, fast inte slaviskt nog kanske. Puss och vi hörs!

på tapeten

Hej kära ni. Jag är ledsen att jag inte hinner hänga här så mycket som jag skulle vilja just nu. De närmaste veckorna kommer jag antagligen gå ner till ett inlägg var tredje dag eller så. Jag har sopat så mycket som borde göras under mattan på sistone, och nu måste jag hinna ikapp lite med allt som förväntas av mig. Förhoppningsvis har ni ändå roligare saker att göra än hänga på internet just nu. I veckan kommer jag att:

Stå som arrangör för festivalen Down by the Sauna. Lovar att uppdatera om det efteråt.

Redigera bilderna jag tog på Sanna, Teo och deras bebbe Sam i förra veckan. Här ovan en orörd sneakpeak.

Jobba på lanseringen ett projekt som jag, Ida och Janina hoppas kunna dra igång rätt snart. Och precis nu, om sjutton minuter, väntar mitt enda betalda jobb. So long!

7 sätt att minska kroppshetsen i ditt kompisgäng

Mitt största mission för i år har varit att grunda mer i min egen kropp. Känna mig tryggare i den. Våga visa upp den. Inte skämmas över fettvalkar och blåmärken och bröstvårtor. Fett svår grej att göra på egen hand dock. Därför försöker jag peppa mina tjejkompisar till att göra likadant. Jag har listat några peppiga tips för att höja den allmänna självkänslan i kompisgänget:

Beklaga dig inte över att du känner dig ful. I provrummet, i bastun, i spegeln. En bra grej kan vara att sätta upp som regel att ni inte får klaga över fysiska attribut när ni är med varandra. Försök i stället sprida positiv stämning. Prata inte om hur jobbigt det känns att ha celluliter på rumpan, eller att höfterna verkar obefintliga. Genom att dra fokus till din egen negativa kroppsbild kommer dina kompisar genast börja tänka likadant om sig själva. Fett dum grej. Bör undvikas.

Skuldbelägg inte dig själv för vad du sätter i dig. Det GÅR att äta glass utan att prata om hur mycket du kommer behöva springa för att kompensera. Det är inte nyttigt att kräva av sig själv. Genom att prata så finns dessutom risken att dina kompisar också börjar ställa liknande krav på sig själva. Liten men viktig parentes: har du faktiskt problem med ätstörningar eller liknande och verkligen upplever det jobbigt att äta den där glassen är det klart att du ska prata med dina vänner om det. De måste få veta hur du mår. Men lägg i stället fram det så här: "det känns verkligen superjobbigt för mig att äta det här, vad ska jag göra". Bra regel här nedan:

Klä dig i vad fasiken du känner för. Våga dansa röven av dig i din favvo-croptop oavsett om du får valkar eller inte. Fettvalkar har de flesta. Det är naturligt. Våga känna dig snygg!!!! (Sjukt orimligt att förvänta sig att fettet inte ska välla ut över tighta byxor förresten. Var ska det annars få plats liksom. Hahaha.) 

Försök att inte sätta värde i enkla kroppsbeskrivande attribut. Peppa inte kompisar för att de går ner i vikt och våga kalla den kompis som är bekväm i sin övervikt för tjock. Så länge du vet att personen i fråga inte tar illa upp kan det vara tänkvärt att tjock betyder just tjock. Och det är inget illa med det. Vi behöver bli av med tabun kring att vara rund!!!

Träna bara om livet känns mer gött då. Och peppa dina friendos till att göra likadant. Det är liksom inte tanken att man ska må sämre av att träna. Då är det nog bättre att stanna hemma och äta glass eller ba gå ut och gå med någon göttig musik i lurarna.

Ta extra väl hand om kompisar som lider av ätstörningar. Våga prata om det när det behövs och visa ditt fulla stöd till personen. Obs, fett svårt, jag vet. Men ack så viktigt. För några dagar sedan diskuterade jag och två vänner det knäppa i att unga och främst tjejer sällan får den hjälp de behöver för att motverka ätstörningar. Samtidigt som hälsovårdaren inte är rädd för att påpeka för rundare barn att de är överviktiga. Obs på att jag också var lätt överviktig en period i min barndom. Det är inget fel i att va rund när en är liten. Barn ska tammetusan få vara barn. 

Viktigast av allt: bekräfta dina vänner! peppa dem när de gör nåt bra och påminn dem om hur fantastiska görbra människor de är. Kalla dem snygga. Kalla dem coola. Berätta för dem ibland hur glad du är över att ha just dem i ditt liv. Hur fint det är att vara vän med dessa fantastiska personer. Kompisar är det finaste vi har. It's time to reclaim our bodies!!!!

stora festfixarinlägget

Tema: Visst är temafester det bästa som finns? Om en googlar runt efter teman dyker det mest upp förvisso i sig roliga teman, men kanske inte alltid så originella: enfärgat, årtiondefester eller djurfester. Alla dessa är superkul i sig (vem vill inte vicka på höfterna till 90-taliga pojkband liksom), men ibland tröttnar en. Eller så vill en göra något eget. Eller så har en som jag prestationsångest och vill att precis allting ska bli fantastiskt. Här följer några förslag: tv-serier, musikstil, kulturkretsar (här får en passa upp så en inte går over the bounds, så att säga). Bra temafester jag har varit på (och haft): djungle disco, space disco, Twin Peaks-fest, The Great Gatsby (där florerade drinkarna i sann 20-talsanda och pärlhalsbanden svängde i takt med jazzen), Disco Noir (där var jag inte men temat var ju genialiskt). Bra temafester andra haft: Sandra Beijers kompis hade jeanstema någon gång för ett par år sedan. Hittar tyvärr inte inlägget. Harry Potter-festEller! Varför inte gå all in med festivaltema innan det är varmt nog för att va ute och festivala på riktigt? På en sådan fest är dresscoden såklart gummistövlar och neonsticks, färg i ansiktet och låtsastatueringar. Ha ett partytält i vardagsrummet/på balkongen vettja och servera göttig jävla festivalmat.Flora tipsade i ett inlägg om internettema, vilket kan vara en mycket rolig idé, kan jag tänka mig.

Lekar: Här snor jag så gott som allting från Sandra för hon är ju en jäkligt fixig person som alltid ska styra upp aktiviteter. Jag rekommenderar att kika in det här inlägget till exempel, som är en utförlig sammanställning av allt som är kul att göra oavsett om man är lullig på vin eller glad på popcorn. 

Mat/snacks: Alla vet väl att på en bra fest serveras det mat. Det är det bästa sättet att få folk att stanna tills efterfesten lagt sig. Mitt bästa förslag på snacks: korv med bröd (såklart något vegetariskt alternativ också), cheesecake, kokosbollar, nybakat bröd med hummus och andra röror of preference, popcorn och chips, nötter, salta pinnar, quesadillas, sallader, snittar eller bara mackor med fyllning. 

Musik: Musiken ska ju följa temat såklart! Är du inte alls musikintresserad så hör med en kompis eller sök på Spotify. Där kan man hitta färdiga listor för alla tillfällen, och inte då bara Spotifys egna utan också privata listor. Men det kan vara bra att tänka på att spela dansvänlig musik in på småtimmarna. Annars blir stämningen lätt avtrubbad. Nice techno är ju asbra att dansa till såklart, men man kan ju också spela en låt som folk kan då och då. Huvudsaken är att alla peppar loss på dansgolvet och att det över huvudtaget finns ett dansgolv!!! Annars: ingen lyckad fest. Gör en färdig spellista att utgå från!! Det är jobbigt om folk går och byter musik hela tiden. Eller utse en kompis till DJ. 

Festpynt: Pynt som är nice: girlanger och ballonger (såklart), uppstoppade djur en t.ex. hittar hos morfar, bildspel på projektor om man har en sådan. Bjud på gnuggtatueringar och bygg upp en photobooth som i exemplet nedan eller enligt Flora Wiström. Eller bara en ram att ta bilder i som på Dianas 18-årsfest! Och såklart temaenligt pynt! 

Photobooth: Placera en Macbook i t.ex. badrummet och ta fram programmet "Photo Booth". Det finns en inställning där man kan välja att självutlösaren tar fyra bilder i rad. Leta fram allt som är kul att klä ut sig i och fixa en garderob intill själva platsen för bilderna. Glöm inte att fixa bakgrunden, t.ex. genom att hänga upp ett lakan i en ställning och hänga upp små fina flaggor som vi gjorde! ENJOY THE PARTY!!! (Glöm inte att bjuda mig för tusan).

onsdagslistan!

Godkväll! Ni får ursäkta, men till min stora förtret slog onsdagströttheten emot mig som en betongvägg. Idag ägnar jag all min energi åt att halvsova och oroa mig över framtiden varvat med pussar i pannan, så idag bjuder jag på en lista.

Har du en brevvän? Japp, jag brevväxlar några gånger per år med min gudmor som bor i Norrköping. Vi ses sisådär varannan månad och hon är en av de bästa människorna jag vet, full av historier och kloka råd.


Vad har du gjort idag? Varit i skolan, varit trött, arg och sur. Till slut åkte jag hem till Leo och väntade på att han skulle komma hem. Sen blev jag glad och skrattig och vi kollade på serier och kanske halvsov jag  lite på hans mage.

Uppfattas du som en seriös person? Svår jäkla fråga. Svar nej, tror jag. Jag är ofta rätt knäpp och okonventionell i sällskap med andra människor. Fast såklart har jag en hel jäkla mängd seriositet i mig också som man kan få se skymtar av ibland. När jag är arg, när jag är ledsen, när jag är med mina närmaste eller om någonting behöver bli gjort. Då är det oftast jag som försöker se till att folk skärper sig, tyvärr.

Favoritserier? Jag har dålig koll på serier! Kollar inte så mycket själv nämligen. Men kolla in Twin Peaks, såklart!! Döviktigt. 

Vad dansar du till? Todd Terje, Leo med Lådan, To win my love av Anna Maria Espinosa (Livet enligt Rosa-låten!)

Vart vill du resa? Blev sjukt pepp på Lissabon efter Sandras och Floras tågluff! Annars är jag just nu mest sugen på Balkanhalvön, Berlin och Island. Vandra i bergsleder, bada i varmt klarblått vatten och dricka vin. Shoppa second hand och dansa på klubben till stängning. Rida häst och åka bil.

Vad är du stressad över just nu? Framtiden. Att jag är så skoltrött och inte vill plugga ett ord till efter gymnasiet känns det som. Att skriva studenten om ett halvår. Idag maler stressen i mig som en gnagande liten kvarn. Fy bubblan för det.

Senaste bloggen du började följa: Horkruks! Förstår inte ett ord men hon är så jäkla vacker. Och så Vegokäk, för matlagningsinspo är alltid välkommet.

Senaste lyssnade låten: I skrivande stund lyssnar på jag på Cola Boys av Magic Potion. Så jäkla bra!!!!

vad jag gjorde om våren

Hej! Nu är det vår är det tänkt, fast det har inte märkts av så mycket i Mariehamn för att vara ärlig. Igår morse snöade (!!) det, och temperaturen går sällan över sju grader. Häromkvällen när jag gick hem från gymmet med Leo funderade vi över vad tusan en kan göra för dejtigt som är gratis och gärna utomhus, den här kalla blåsiga tiden på våren. Fast det slutade bara med att vi drömde om Medelhavet i augustivärme. Men! Förra våren gjorde jag himla mycket fint! Jag behöver en inspodusch tänkte jag, och nu bjuder jag er på den med:

I mars förra våren lärde jag känna Ida på bryggor och i badkar, över pizza och te och pasta. Det finaste som finns är ju att få nya kompisar när kvällarna börjar ljusna och jackorna blir tunnare. Allt känns så jäkla dunderlätt då. Eller annars; ta med dina finaste gamla kompisar som du känt sen du var elva bast och tryck i dig en hel pizza. Eller skippa skolan och ha picknick på ett berg. Tänk på hur jäkla fint det är med vänner som känner en så bra. Det ska jag göra. Ta tag i mina vänner.

Som den här fina majkvällen då vi åt falafelrullar på ett berg och pratade i timmar, om vad minns jag inte men det är ju inte det viktigaste. Det viktigaste är att bara få vara med sina bästisar och med majluften och att ha solen i ryggen.

Valborg är fint att fira, och det ska det göras också tycker jag. Som ifjol då jag bjöd över några av de jag tycker bäst om till mina föräldrars landsställe och: grillade, blåste såpbubblor, spelade spel och dansade.

Så himla stökigt och trångt och fint runt köksbordet<3

Ordna en grym freaking fest för någon kompis som fyller år eller bara fira att ni har ledigt hus och att livet är så fint att få leva.

Med Mario Kart på väggen. 

Och bad och bastu och sen dansgolv till vilket ingen orkar klä på sig.

Ljug för lärarna och åk till Stockholm eller en annan fin stad, vilken som helst, med din bästis. Ta in på ett lagom billigt hostel och vandra genom natten på kullerstensgatorna i Gamla stan.

Med obligatorisk frukost på Pom&Flora, besök på Moderna, flanerande genom Kungsträdgården och suktande efter väskor och jackor och böcker på Grandpa. 

Ät plättar (obs, i finlandssvensk bemärkelse) på terassen och lapa sol på en pläd som blir för varm.

Och det här rekommenderar jag kanske allra varmast: åk till Köpenhamn över en långhelg. Ta ledigt från jobb och skola, ljug ihop någonting eller ta semester. Tänk på att medan du fryser i ditt femgradiga Mariehamn eller sjugradiga Stockholm, så är temperaturen över 10-strecket i Kbh. Det är ju faktiskt lite sydligare breddgrader. Ströva på gatorna, drick öl och andas ett tag.