jorunnlavonius!

Kategori: matlagning

min måndag i inköp

Hej och glad måndag! Jag försöker omvända min tillfälliga vardagspessimism till en fejkad rutinmotivation och lever på mutor för stunden. Här kommer jag att successivt trappa upp bloggandet och i och med oktobers frammarsch räknar jag med att vara i full rulle igen. Då har jag klarat av del ett av studentskrivningarna och kan i stället se framemot att bara ta min tid till vad det nu passar bäst att göra. Trots att jag i princip är för att konsumera så lite som möjligt, så tycker jag det är viktigt att klappa sig själv på axeln ibland för att klara sig igenom vardagsstressen. Detta blev min måndagstreat och min måndagsmiddag:

Köpte dessa sportiga babes från Björn Borg på Ziczac. Bhn köpte jag redan förra måndagen när jag var i Stockholm. Såhär ser den ut på om ni undrar

Köpte dessutom en Moleskine-kalender att fylla höstens upptåg och måsten med. 

Och så var jag och storhandlade diverse nödvändigheter. Igår när jag åt middag med mina föräldrar skickade de med mig en stor bit varmrökt lax hem, och därför bestämde jag mig för att laga laxsoppa till middag som omväxling till den vegomat jag vanligtvis lagar. Äter nästan aldrig fisk hemma nämligen trots att jag typ titulerar mig pescetarian. Ungefär så här gjorde jag min soppa:

1 gul lök
1 fänkål
1 purjolök
4 morötter
ca 300 g potatis
1 liter vatten
3 dl vitt vin
2 fiskbuljongtärningar
ca 100-200g fryst spenat
Färsk dill
Havregrädde
500g lax


1. Stek löken och fänkålen i olja. Tillsätt purjolök, morötter och potatis och sedan vatten, vin och buljong. Spenaten kan man slänga i lite när som helst tror jag. Låt det hela koka ihop ca 15 minuter.

2. Grädden brukar jag tillsätta i slutskedet när jag lagar soppa. Laxen lade jag i till sist eftersom jag använde mig av varmrökt lax, men använder man rå lax ska den ligga i en fem minuter tror jag. Krydda med typ vitpeppar och färsk dill samt annat som känns rimligt och bra att krydda med.

Och det var min måndag! Har gjort allt för att skjuta på pluggandet (storstädat skafferiet bl.a.) tydligen. Men nu är det dags att köra sista rycket för kvällen. Puss.

på sistone: överraskningsfest, hemlagad lemonad och småkussehäng

Rätt ofta händer det att jag tar med mig kameran på sådana här småsaker som känns fåniga att fylla ut ett helt inlägg med. Därför tänkte jag visa er lite saker jag pysslat med bakom kulisserna de senaste veckorna.

Min helsingforska småkusin Alina har hittat sig en åländsk karl och därför får jag njuta av att ha henne här hela sommaren!!! För några helger sedan satt vi t.ex. på ett berg och drack mousserande. Och pratade om resande, kärleken och om att hitta kåmpisar.

I helgen var vi ett gäng som överraskade Lucas med tre månader försenat 20-årskalas, tacobuffé och snaps. 

Saker vi hittade på under kvällens gång: omvänd kurragömma, bastubadande, norsk fylla med twist och tipsrunda. På kvällen åkte Leo in till stan för att göra Arken, så jag somnade på mitt loft bredvid Ida och Simon. Fint med vänner.

Igår eftermiddag kände jag mig lite ensam och moloken, så Ida lovade komma över. Hon hade med sig detta: 4 citroner, lime, 1,5 kg is, vattenmelon, citronmeliss och mörk choklad. Och så satte sig den qvinnan och lagade lemonad! Gullan. Så här gör du som Ida: Pressa tre citroner och späd ut med ca 1 liter vatten och tonvis socker. Man får smaka av själv. Sedan garnerar man liksom det här med skivad citron, lime och citronmeliss. Fan vad fint.

Vi slog oss ner vid mitt utomhuskontor där jag ska sitta och jobba/plugga varje dag från och med nu har jag bestämt. Skarvsladdar och skugga är mitt bästa lifehack.

På kvällen kom Emma och Tobbe över på gin&tonic. Har inte träffat någon av dem på hela sommarlovet och vi hade mycket att ta igen. Vi tjattrade bl.a. om sommarjobb, kärleken och barndomsvänner. Jävla fina de två.

Till min stora lycka stannade Emma över natten. Vi låg uppe och pratade tills klockan var orimligt mycket, om singellife vs förhållanden, om EU och brexit samt om hennes utbytesår i USA förra året. 

recept: livets grillade lax med grönkålssallad

Förra veckan åt jag sån jäkla pangmiddag på stugan, om ni minns. Jag tror detta kan bli sommarens bästa grillmiddag för alla som äter fisk. This is how you do it:

 

Grillad nypotatis

Fixa först av allt laxmarinaden, den hittar du längst ner. Sedan: ta de minsta potatisarna du hittar. Tvätta dem och gnugga in dem i havssalt, alltså mängder. Sedan trär man potatisarna på grillspett och grillar en 20-30 minuter. De får gärna bli rätt hårda och snudd på brända på utsidan. Det ger så jäkla go yta samtidigt som mjukheten bevaras på insidan. 

Grönkålssallad

Grönkål i valfri mängd
Olivolja
1 äpple, gärna granny smith
1 avokado
Flingsalt
Svartpeppar
Chiafrön

1. Skär grönkålen i lagom bitar och lägg i en salladsskål. Tillsätt olivolja, gärna ganska mycket, och massera in det i grönkålen. Då förlorar den sin hårda yta.

2. Skär äpple och avokado i fyrkanter. Tillsätt i salladen.

3. Peppra och salta och toppa med chiafrön.

Grillad lax

4 laxfiléer med skinn, eller så många ni nu är/vill äta
1 ½ dl olivolja
0,75 dl balsamvinäger
0,75 dl sojasås
1 msk honung
2-3 msk mascobadosocker
(eller annat oraffinerat socker)
2-3 vitlöksklyftor
1/4 hackad rödlök
Rosépeppar
Ingefära
Salt
Färsk rosmarin

Sparris

1. Rör ihop olja, balsamvinäger, sojasås, honung, socker, vitlök, rödlök och kryddor och häll på det, ihop med laxen, i förslagsvis en fryspåse. Låt stå i kylen en halvtimme eller så. Under tiden kan man lägga potatisen på grillen och preppa salladen.

2. När potatisarna har en, sisådär, tio minuter kvar på grillen börjar det bli dags att lägga på laxen. Här kan det bli lite knepigt om man har en liten grill. Då är det nog bättre att vänta tills potatisen är klar och tillreda laxen medan potatisen får ligga i folie. Lägg på lite extra rosmarin i det här skedet om du gillar det. Vi tillagade exempelvis potatisen på en vanlig kolgrill medan laxen fick tillredas på en muurikka (stekhäll?). Låt laxen ligga i mitten och tillred sparrisen längs med kanterna, för sparris ska vara al dente tycker i alla fall jag. 

3. När du lägger på laxen: Vänd dem på en tallrik med skinnsidan uppåt. Torka av marinaden från skinnet tills det är så torrt det bara går. Om skinnet är torrt fastnar det inte i stekytan. Dra filén mot stekytan snabbt några gånger för att ge skinnet en yta. Då fastnar det nämligen inte. Sedan får filén ligga på grillen/muurikkan/stekhällen med skinnsidan neråt tills den är nästan helt klar. Då vänder du filén och låter den grillas någon minut till. Servera ihop med nypotatis, sparris och grönkålssallad! Fett gott!

 

Ps. Ni glömmer väl inte att spara receptet på bloglovin? Att spara allt bra i listor på bloglovin är mitt bästa lifehack. Jag har listor för recept, resor, bloggande, mode och övrigt som går under kategorin "fint". Följer mig gör ni här eller genom att klicka på ikonen i menyn.

12 recept för sommarhalvåret

Hej från E4:an, riktning Kapellskär. För mig är sommarens semester redan avverkad efter en vecka på diverse Europavägar i en gammal Chevrolet. Hemma väntar projekt, jobb, festivalplaneringar, plugg och bildredigerande. Fast äta måste man göra ändå. Ungefär allt det här vill jag laga under långa svettiga varma sommardagar:

Quesadillas är bra i sommarvärmen: lättlagat, lagom mättande, fräscht. Extra somrigt med getost och spenat. Vidare på samma tema skulle jag gärna bjuda hem någon till min trädgård på pizzan ovan med zucchini, basilika och pesto. Frivillig, någon? Eller testa den här pizzan vettja, med karamelliserad lök, getost och balsamico.

På greenkitchenstories.com hittar man sommarwraps som ser sjukt goda ut med hummus, solrosfrön och jordgubbar.

Annat obligatoriskt: summer rolls. Med mycket avokado, precis lagom mogen, och jordgubbar. Typ såhär (med mango och ärter) eller såhär (med rödkål, tofu och basilika) eller såhär (med jordgubbar, mynta och avokadodipp).

 

Till den högst obligatoriska sommargrillen kan man bjuda veggomagar på t.ex. auberginerullar med pesto och ricotta, grillad sötpotatis och sallad på fikon, pepparmynta och getost.

På sommaren dricker jag nästan allra helst skumpa, iskall öl eller en kanna sangria. Fast plånboken/levern/huvudet tillåter inte alltid det. Så när någon av tidigare nämnda säger ifrån tänker jag laga grapefrukt- och rosmarinsmocktail (=alkoholfri cocktail, tydligen ett begrepp?). Eller alkoholfri gin&tonic utan gin, för gt är livets dryck. 

Vad ska ni mätta magen/släcka törsten med i sommar? Puss

söndagsutflykten och veganska hamburgare

Hej på er! Igår eftermiddags när jag satt och drack kaffe och skrev på en svenskauppsats, ryckte Leo tag i mig. "Nu packar vi en matsäck och far på utflykt tycker jag." Sagt och gjort. 

En liten stund senare susade vi förbi villorna, ut från småstaden, ut på broarna. 

Vi skulle till naturreservatet på Nåtö!

Där fanns krokiga träd och spretiga träd. Fast inga löv än.

Här och var stack såna här små gullia upp ur fjolårsgräset. 

Ljuset var sådär kallt och apriligt. Att fånga spretiga vårträd på bild är det svåraste som finns tycker jag.

Leo drog fåniga ordvitsar som jag inte ens tänker försöka återberätta.

Så småningom kom vi ut till havet. Vädret var minst sagt ombytligt, och tittade man åt ett håll kunde det se ut såhär...

...men tittade man åt ett annat var vattnet djupblått och inbjudande.

Efter en halvtimme-timme blev vi kaffesugna och började leta efter en lagom solig plätt att äta mackor på.

Jag bar flätor och Nikes. Mitt hår har blivit så!! långt!!

Till middag lagade vi toppenbra veganska hamburgare. Så idag bjuder jag på ytterligare ett recept! Hurra!

För två burgare:

Olja att steka i
½ gullök

1 vitlöksklyfta
Ca ½ påse pulled oumph

Barbequesås
Paprikapulver
Salt&peppar
Chiliflakes eller annan spicy smaksättare
Två hamburgerbröd
½ - 1 mosad avokado
Citron
Mangochutney
Färsk timjan

1. Bryn löken och vitlöken i olja. Tillsätt pulled oumph och stek det ganska länge, på lagom låg värme. Oumphen behöver lite tid för att börja tråda sig!

2. Värm bröden i ugnen på 175-200 grader eller så tills de blivit lite frasiga.

3. Tillsätt barbequesås och kryddor i stekpannan med oumph. 

4. Servera med avokado (gärna smaksatt med ex. citron, chili, timjan och salt&peppar såklart), mangochutney och färsk timjan. Njut!!!!!!!!!

snabbaste vegetariska lunchen

God eftermiddag! Idag väntar mig högar av skolarbete, och därför passar jag på att laga riktig lunch, ensam, åt mig själv. För att få tiden att gå åt till annat liksom. Jag var nog aldrig en riktig sucker för quorn, men de två månaderna jag bodde hos familjen Hägerstrand ändrade min uppfattning. Richards och Stellas pappa lagade de bästa quorngrytorna och -såserna, så idag gjorde jag mitt eget försök. Och det blev så bra!! Det här tar en 30 minuter, tops, att laga och man blir dömätt (i alla fall om man äter så mycket som jag). Dessvärre befann sig kameran på fel adress och mobilkameran fick därför tjäna sitt syfte. Till receptet:

För två:

150 g fryst quorn i bitar
Olivolja/annat att steka i
1 vitlöksklyfta
Valfri mängd wokade frysta grönsaker 
(en påse? en halv?)
1 mild chili
Matlagningsgrädde (kan lätt bytas ut mot t.ex. havregrädde för att göras veganskt. Jag hade ingen sådan hemma, men tro mig det blir lika gott. Minst.)
1 grönsaksbuljongtärning (det är det här som är knepet!)
Soyasås
Paprikapulver
Cayennepeppar (kan säkerligen skippas om chilin är stark)
Svartpeppar
 

 

1. Fräs quorn och vitlök på ganska hög värme ca fem minuter i rikligt (!!) med olja.

2. Tillsätt wokgrönsakerna och därefter chilifrukten.

3. Hysta i valfri mängd matlagningsgrädde, men förslagsvis kanske en deciliter eller så. Nu tillsätter man grönsaksbuljongen också! Låt puttra en stund med soya och kryddor du är sugen på. 

Tips: Jag satte paprikapulver i oljan redan innan jag började steka quornen, då blir den liksom lite paprikamarinerad inbillar jag mig. Svartpeppar är superviktigt och glöm inte att sätta i en skvätt citron eller lime! Testa ha i lite ingefära också, det tror jag gör susen! Och såklart: servera med ris/nudlar och en sallad (jag slarvade på den fronten och åt lite vitkålsblad i stället, hehe).

(fusk)veganmiddag + kompishäng

Hejhejhej! I torsdags var jag hemma på Åland för en långhelg som kom att innefatta bastu, plåtningar, middagar och ångest. Vid femtiden på torsdagen promenerade jag hem till Norah för att dinera. Jag och Ida slängde ihop en himla god kormagryta på nolltid, och sedan trängde vi tre och Emma ihop oss runt Norahs lilla köksbord. Under middagen diskuterade vi duktig flicka-syndromet som vi alla fått en släng av, och uttryckte frustration över att alltid behöva ifrågasättas som vegetarian av såväl köttätare som veganer. Summa summarum: en gör vad en KAN och VILL och ORKAR. Det är ju fantastiskt om man äter vegetariskt tre gånger i veckan tänker jag. Jag kan vara en äkta djurvän eller värna om miljön fast jag äter ost ibland (hela tiden).

Vidare till maten! Vi hystade i (ca) det här:

1 gul lök
1 stor vitlöksklyfta
1 förpackning oumph 
1 röd paprika
Kormasås på burk
½ burk kokosmjölk 
1 grönsaksbuljongtärning
1 förpackning röda kidneybönor

 

Stek finhackad lök och vitlök i en kastrull. Stek oumphen ett par minuter på lagom värme och tillsätt kormasås och paprika. Häll i kokosmjölken, bönorna och en buljongtärning och låt allt koka ihop på låg värme tills bönorna har en nice konsistens. Servera! Med naanbröd! Ät! Till efterrätt åt vi en fruktsallad med kokosgrädde och drack bubbel. 

 

söndagspastan

I lördags var jag på nittonårsfest hos Tara som vi hängde med på Emmaboda i somras. Hade en riktigt jäkla asgöttig kväll men hade bara med analoga kameran och glömde den andra. Bloggbilderna får vänta helt enkelt! Söndagen var en riktig kalasdag för att vara post-lördag; vi hann städa, träffa Elis, och kolla två avsnitt Twin Peaks i sängen innan klockan slog fem. Då snörde vi på oss skorna och vandrade till S-market för att inhandla dagens middag. Jag kände egentligen mest bara för att äta chips, men vilken tur att vi inte gjorde det för mödan resulterade i en kanonpasta!

När jag tänker efter har jag kanske varit lite ospecifik med vem jag hänger/bor/sover med här i Helsingfors. Jag bor alltså hos mina två bästa barndomsvänner/favvotwinsen Richard och Stella. Just den här kvällen var vi ensamma hemma, så därför dukade vi spartanskt för tre. Det är så jäkla nice att ha två nya syskon!!!

Och här till receptet (på ett ungefär). Vi utgick från ett recept i Bonniers Vegetariska men höftade rätt mycket plus bytte ut en del ingredienser. Det här räckte till tre hungriga personer.

500 g färsk tortellinin (vi blandade osttortellini bestående av typ gorgonzola och annat gott med en annan fylld med soltorkade tomater/mozzarella)
1-2 tärningar grönsaksbuljong
½ dl solrosfrön
1 squash
400g sparris 
1 röd paprika
1 röd chili
(vi använde en liten mycket stark thailändsk variant som i stället fick puttra hel med grönsakerna på spisen, vi tog bort den när maten var klar)
1 kruka bladpersilja
Olivolja
Salt/peppar/kryddor en gillar
Soja
Riven parmesan 
(det glömde vi köpa, men tänker mig att det höjer rätten ytterligare)

1. Rosta solrosfröna i en torr stekpanna. Blanda dem sedan i ett fat med soja - det ger asgod smak till rätten!

2. Skär upp squash, sparris och paprika. Kärna ur och finhacka chilin (eller gör som oss enligt ovan om du får tag på liten chili).

3. Fräs grönsakerna (förutom persiljan) i olja tills de fått en göttig konsistens.Koka pastan efter anvisningar på förpackningen. Sätt gärna i grönsaksbuljong i vattnet, det ger extra smak! När pastan kokat klart kan en med fördel tillsätta lite av pastavattnet till grönsaksfräset.

4. Toppa pasta+grönsaker med solrosfrön, riven persilja och parmesan. Spis!

Upp