jorunnlavonius!

Kategori: vardagligheter

de sista ålandsveckorna

Hej hopp! Sitter i realtid på båten från Åland - en sista gång på länge.

Jag är på väg till Jordanien! Är så jävla nojig men det släpper väl när vi kommer fram, får man hoppas. Jag har ju berättat lite om det tidigare så är ni nyfikna på vad jag och Anna riktigt ska göra där, scrolla i de senaste inläggen eller fråga :)) Tänkte att vi skulle titta på vad jag gjort mina senaste veckor hemma i stället.

Jag slutade jobba förra helgen eller förrförra helgen - beror på hur man ser på det. Hursomhelst har jag mest bara varit ledig i två veckor. För det behövde jag. Har med det sagt ändå haft fladderhjärta konstant p.g.a. stress och oro. Firstly har jag haft mycket att göra ännu inför resan och secondly har jag försökt säga hejdå till så många som möjligt. Jag har tagit sommarens? höstens? sista dopp och jag har plockat kantareller. Är så glad att jag hann ut i svampskogen, och framförallt, att jag hittade svamp! Det är typ det bästa jag vet. Har ätit så mycket kantarellmackor att jag bara är glad att jag inte behöver se kräken på ett år.

Jag var med Norah till kolonilotterna på Espholm och fotade blommor och pratade om jobbiga grejer. Och åkte ut till vattnet på Järsö där gamla och nya kärlekar kom på tal.

Saga bjöd mig på middag! Skämtade och sa att jag skulle berätta för alla att hon är singel. Så, nu vet ni. Saga är singel och lagar asgod mat. Här hade hon kommit hem från jobbet och ställt sig och rullat gnocchi med pestosås och halloumi!

Blommorna var så fina en dag när jag trodde att jag skulle dö. Hade kräftskiva med min syster och hennes snubbe samma kväll. Såna saker som höjer livskvalitén. Jag insåg ju åter igen att jag inte ska äta seafood egentligen men OP, konjak och västerbottenpaj tackar en ju ALDRIG nej till.

Fint på Fågelberget ovanför köpcentret. Hade samma dag långbrunch med Nårrko men det verkar som att jag föredrar att fota föremål framför människor.

Annat jag gjorde i veckan var typ att barnvakta H, luncha med min gudmor Astrid, catcha upp med Emma och Emma, dricka te med min bekanta Johanna som varit mycket i Jordanien, träffa familjemedlemmar etcetcetc.....

Och så i helgen var jag i Stockholm! Jag bara flänger ju, lel. Dansade, drack kaffe med vänner, köpte nya pjucks.

Hängde i Vitabergsparken med Norah och Richard i lördags då jag var bakis som få (vi hade varit på ett event i Solna kvällen före) och där träffade vi en pratglad äldre kvinna som vi hängde med i ett par timmar. Sånt man gör, liksom.

Var på kvällen och hälsade på min bror Jakob och hans Cecilia som bjöd mig på middag och punch. Jakob hade lagat världens godaste butternut squash-soppa. thx braaaah

På kvällen i lördags var vi på Botánica och såg ut så här. Jag, Norah, Axel och Sofie från Danmark; det lär inte festas så mycket ute i öknen på ett tag så jag behövde dansa av mig lite. Norah åker ju till London om två veckor så för henne ser det förvisso annorlunda ut. Är avis på något sätt - underligt att man alltid ska önska att man valde annorlunda. Men jag är övertygad om att jag inte varit nöjd då heller, det är nog resfebern som retar bara. Har varit hem och vänt ett knappt dygn för att säga hej till familjen och packa mina grejer. Och nu är jag alltså på väg. Anna kommer med båten i morgon bitti. Vi hörs igen när vi kommit fram, tycker jag! Kram

att vara en grönsak

Mycket skaver, i vanlig ordning. Idag har jag legat i sängen precis hela dagen. Känner mig trött och stressad från allt jobb, så har försökt landa och avskärma mig från omvärlden. Mina ben har varit fyllda av myror de senaste dagarna. Allt som innefattar interaktion med andra gör mig stressad just nu - som jag sa till min syster: "jag har så mycket social ångest idag att jag får social ångest av dig". Det är skönt med ärliga relationer ändå. Jag uppskattar det så mycket. Och imorse bölade jag ikapp med mina syskon på familjeterapin. Jag hoppas, att allt kan kännas okej en dag. Och om det inte gör det så är det väl så. Det är väl så att leva. Jag hörde sägas någon gång att drömmar och längtan till saker kan inge nästan lika mycket lyckokänslor som att de facto uppleva det i verkligheten, och jag tror det ligger någonting i det. Sluta inte drömma etc.

En stor del av processandet får handla om att landa i nuet. Göra ingenting. Dricka te och bada fotbad eller bara vara en grönsak och äta chips. Nu vill jag bara må bra, känna mig trygg. Så det tänker jag göra.

Drack te med Norah och Anna ikväll. Börjar äntligen, äntligen kännas vid förväntningarna inför resan. Har fixat reseförsäkringar, vaccin, inhandla förnödenheter. Fan vad fint det känns att möta nästa äventyr. Orimligt fint. Växlar mellan ångest och oro och djup tacksamhet över livet. Tack livet. Räds inte klyschorna these days. Och på fredag ska jag läsa dikter på Bio Savoy! Kan publicera ett axplock senare. Mina dikter =sammanfogade mobilanteckningar. Känns lite kul och i tiden.

en bild på en glasstjorre, tankar om höst, yada yada

Hösten närmar sig. Min bästa tid på året och jag lämnar allt det vackra höstiga för något helt nytt. Det känns underligt och spännande, lite melankoliskt. Är motvilligt förväntansfull, eller kanske förväntansfullt motvillig, inför att lämna Norden. Men kanske mest av allt väntar jag stillsamt in resan. Nu vill jag mest vara i nuet. Det är mycket fint i luften här hemma också. Jag tänker på att jag lärt mig mycket det senaste året. Varit med om så mycket. Känt så mycket. Förra hösten var vi fast beslutna att maxa varje minut av det sista gymnasieåret. Och jäklar, jag vet inte om jag kunnat göra och känna och prova mer på ett år ens om jag hade försökt ännu hårdare. Det har dejtats, det har festats, det har kommit och gått SÅ mycket människor, det har gråtits, det har panikats, det har skrattats, det har delats upplevelser av alla dess slag. Vi reste, vi minglade och letade de hippaste festerna i Stockholm, vi skrev dikter och sökte nya uttryck, kände oss störst och vackrast i världen. Efter ett så omtumlande och händelserikt år är det svårt att önska något annat än lite balans tror jag. Så nu försöker jag bara vara. Landa i mig själv, växa inifrån, göra sånt jag mår bra av i stunden (oavsett om det innebär att kedjeröka och pimpla öl eller att meditera och sova nio timmar - yes mommy, I'm talking to you).

Med det sagt lever jag även nu i en ganska hetsig vardag. Jobbar i snitt sextio timmar i veckan vilket faktiskt inte känns så farligt efter den här sommaren. När jag är ledig försöker jag träffa så många som möjligt, bli så brun som möjligt, få undan ärenden, ha kul. Jag gillar ju det. Att känna att det finns en mening med varje dag. Att känna att jag utvecklas eller växer eller i annat fall fixar lite levebröd varje dag.

I sommar har jag lärt mig uppskatta regntunga himlar och lugnet som följer med dem. Jag har badat i stillsamma sjöar, i mörkt natthav och i stormvågor, jag har åkt på roadtrips, druckit bärs, skedat, hånglat,*insert övriga sommarklyschor*, till och med varit och seglat en sväng. Nu väntar två sista veckorna jobb. Och så ska jag suga livet ur åländsk september. Arrivederci!

Söndag och en lista: om utekvällar, om snubbar, om höstens planer

Tre saker du älskar:
1. Utekvällar då man aldrig får slut på dans i benen, då man hånglar med någon snygg i ett hörn, då alla vill prata och kramas, då den kommande bakfyllan känns helt rimlig och värd.
2. Den här tiden på året. Augusti-september är min favorittid. Luften som ännu är varm men blir krispigare, träden som blir dovgröna, livsglädjen som liksom
3. Lugnet och insikterna som bara kommer till mig på en (*cringe varning*) yogamatta. Hur jag kan känna mig ny och förändrad av en enda yogaklass.

När grät du senast?
Det var nog faktiskt ett tag sen! Grät lite av stress för någon vecka sen eller två men annars har jag mått bra.

Vad skrattade du åt senast?
Den videon med sköldpaddor som har sex vet ni.

Har du en bra hårdag?
Har en låg hästsvans som sitter fint fast den är slarvigt gjord utan att se ut som en hästtjej :)) obs inget fel på det, den benämningen kan man väl typ tillskriva mig också, men det är ingen look jag rockar på stan direkt.

Säg något fint du funderar på?
Haha, blir ni också sentimentala ibland när ni är bakis? Det här funderade jag på förra helgen när jag var trött och bakislam, tyckte det var så gulligt och också en peppande tanke jag hållit i bakhuvudet.

Ditt livsmål?
Åäääh jag vet inte. Att ibland få känna att jag hittat rätt. Att leta efter ett konstruktivt leverne och inte efter kickarna :))))

Beskriv rummet du är i?
Jag är på jobb och har en två timmars schemalagd paus. Havsvidden där jag jobbar är ett slage lyxigt hotell/konferens/restaurang och nu sitter i en gosig sackosäck på stenbeläggning i ett konferensrum med hörlurar och dricker kaffe. Det är stort och fyrkantigt med trägolv och whiteboardtavlor typ. Har fin utsikt över vattnet som sträcker sig obrutet ända upp till norra delen av Östersjön.

Var vill du vara om sex år?
Om sex år är jag tjugofem. Inte äldre? Ingen stress. Vill inte ha blivit vuxen. Kanske resa eller gå folkis, plugga något för att det är kul eller jobba med något kreativt som känns givande och utvecklande. Var i världen? Jag vet inte. Sverige? Grekland? Sydamerika? Det får visa sig.

En sak du önskar dig?
En fet septemberlön som jag kan bränna på resor. En lektion i tantra!!! Har sagt det här till alla. Fan vad häftigt det hade varit.

Det senaste du åt?
En skitgod kladdig hallonbrownie!!

[caption id="attachment_432" align="alignnone" width="768"] Vackraste Stella.[/caption]

Hur har din sommar varit?
Sommaren inleddes med jävligt mycket ångest. Mådde helt kasst i juni, speciellt efter att vi kommit hem från världens drömmigaste semester i Aten. Juli var bättre. Har jobbat så mycket att jag kunde casha in en hyfsad lön till augusti men har också hunnit hänga med lite vänner. Har inte varit utanför Åland dock - så här länge har jag nog inte varit i sträck på den här platsen på väldigt länge.

Vad gjorde du för exakt fem månader sedan?
6 mars. Kom hem från en helg i Helsingfors. Åt morotsplättar med frysta hallon i brist på bättre lunch (en förvånansvärt god kombo, testa!) och skruvade ihop ett nytt köksbord från Ikea. Läste Karin Boye och på kvällen var jag på spökjakt med Norah, Anna och Wilma runt Åland.

Vad är viktigt i ett förhållande?
Att man har kul ihop, att man har liknande framtidsvisioner (det löser mycket onödig oro oavsett om man har tänkt hänga ihop länge eller inte), att man ger och tar lika mycket, att våga testa nya grejer ihop.

Vad är viktiga egenskaper hos en partner?
Rolig, omtänksam, öppen, frispråkig, ödmjuk... hey, det här testet har jag gjort tidigare insåg jag nu! Men äh.

Vem kysste du senast?
En jag gick hem med förra helgen :))

Har du något onödigt du gör?
Mmjo, kollar mobilen och instagram flera gånger i timmen, prokrastrinerar och skjuter upp grejer, röker för mycket på fest.

Vad är det sämsta med denna vecka?
Jag vet inte. Att jag måste packa upp de sista flyttlådorna kanske? Och att jag ska hoppa in på mitt gamla jobb där man stinker pizza oavbrutet vilket är SÅ himla jobbigt.

Vad ska du göra i höst?
Trumvirvel!! Ska jobba på ett stall i jordanska öknen i en månad med en av mina bästa, Anna. Sen resa runt. Vart vet vi inte än men troligtvis Mellanöstern/Nordafrika.

Vad har du i ditt kylskåp?
Oatlys ikaffe, tranbärsjuice, tahini, ost, smör, gurka, citroner, ägg.

sommarens catch up

Hej vänner! Hur står det till med er? Med mig är det ganska bra just nu. Börjar landa lite på fötterna, tror jag. Den senaste månaden har jag varit alldeles pirrig av otålighet inför att flytta från Åland. Jag vågar inte riktigt säga vart jag ska innan det är spikat, men jag och Anna väntar på svar i dagarna för en volontärplats/jobb vi sökt i september/oktober.

Sommaren har gått assnabbt och är snart slut. Det känns som att jag inte gjort något på hela sommaren för att alla bara jobbat hela tiden, men så känns det väl alltid och någonting har jag väl ändå fyllt ut tiden med.

Sommaren inleddes med en vecka på playan och på barerna (men mest på barerna) i Aten med mina bästa vänner. Har så sjukt mycket bilder därifrån men vet faktiskt inte om jag orkar visa allt. Det kanske får bli bara ett bildinlägg någon dag när jag hinner ha tråkigt.

En favvo. Vi spanade på killar på stranden, provade Ouzo (ingen hit för någon av oss) och upptäckte anarkistkvarteren i Exarchia. Aten är en berusande stad. I en drömvärld bor jag där en dag.

Är inte medelhavsmat och meze det bästa som finns? Speciellt när man har tio skålar alla kan plocka från.

På lediga dagar har jag ätit frukost i trädgården och solat... you know the drill. Legat och läst. Just nu har jag Jerusalem av Sally Salminen på hälft. Hamnade mitt i när jag helt plötsligt fick ett intensivt jobbsjok att tampas med, med tolv timmars dagar nästan varje dag i två veckor. Och nu är det svårt att ta upp den igen. Men den är fin. Sally Salminen var en åländsk/dansk prisbelönt författare och Jerusalem handlar om hennes år i staden på 1960-talet.

Jag har drabbats av singelhybris igen. Ett tydligt symtom är t.ex. att ta typ femtio selfies i veckan. Watch out for this one.

Har varit på knäppa efterfester där man badat bastu naken i trånga utrymmen med svenska b-kändisar, lyssnat på Oasis och druckit päronlikör, provat hattar och suttit naken i trädgårdar mitt i stan och rökt cigg klockan sju på morgonen. Eller badat naken med främlingar i allt för kallt vatten och efteråt har någon sjungit egenkomponerade visor tills det blir så sent att det inte längre går att sova för det är så ljust och alla sängplatser är baxade och alla snarkar och man är på en ö och man kommer inte därifrån.

Jag och Jenny min syrra har gjort det till en tradition att mest hänga under vattnet. Hon simmar i havet varje dag typ och tar med mig ibland.

Jag ordnade festival igen och jag tycker att det blev, om möjligt, än mer lyckat i år. I andra upplagan av Down by the Sauna valde vi att kasta ut gubbarna från scenen och samla alla unga kompetenta åländska artister + några akter från båda sidor om Östersjön. Det blev en fin mash-up av elektronisk improvisation, tonsatta dikter och pride-pop från Stockholm.

Jag har flyttat från min första egna lägenhet, i folkmun kallad Styris :( Bor nu i mina föräldrars (tomma!) hus i en dryg månad innan jag beger mig utåt världen för att spara in på hyran. Här min boklåda - fick slut på flyttlådor och orkade inte hämta fler och så tyckte jag det blev ganska fint och pittoreskt att packa med sig böckerna i en äppellåda till det nygamla hemmet.

Satt i mina föräldrars trädgård igår kväll och försökte känna in platsen som min. Norah, Wilma och Sissel kom över och Anna hade med sig två flaskor vin och då hade jag och Wilma redan delat på en flaska cava. En spontan måndagkväll som blev sen. Det finns inget så fint i världen som att sitta ute i trädgården och vina mörka augustikvällar till ljudet av syrsor. Hade det varit så här jämnt i den här delen av världen hade jag aldrig flyttat härifrån. Kanske är det tur att novembermörkret är så jävligt. Nu är klockan åtta på morgonen och jag vaknade för två timmar sen och kunde inte somna om för det är så ljust och jag har mensvärk. Ligger bredvid en barbröstad Anna som snusar gulligt i sin egen armhåla. Är glad att få känna lite tillfredsställelse för första gången på länge efter en jävlig vår.

kära förhatliga juni

Juni är alltid min mest melankoliska månad. Mitt humör gör oväntade kast hela tiden: ångest förbyts med uttråkning förbyts med njutning förbyts med tårar. Många påbörjade blogginlägg som får slängas direkt. Tänkte i alla fall berätta lite om vad som hänt och vad som är på gång.

Många kompisar har återvänt från studiestäder och långväga bostadsorter för att jobba och hänga med - ja, mig bland annat.

När jag inte jobbat har jag jobbat gratis. Jag och Norah hade hand om sommarcaféet ute på Kobba klintar (topp mysig attraktion för både turister och locals på somrarna!) två helger i rad. Det drar dessutom ihop sig för DBTS#2 - "Ottos och min" festival på mysigaste lokala musikklubben, Pub Bastun. Förrförra helgen hade vi festivalförfest/kickoff kombinerat med Bromanders skivreleasefest. Det var så jävla fint fast jag stod i baren och missade spelningen. Nu är det faktiskt bara en vecka till festival, så om du är på Åland är det klart att du ska komma förbi. Kan hinta lite line-up: Julia Clara, som hyllats i musik-Sverige det senaste året för sin darkpop, Hampus Carlsson med den gamla dängan "Sommarplågor" ni vet, härlig sommarindie från Bromander och ny Norrköpingspop från Rävudden.

Har förresten också varit jävligt ledsen sådär den senaste månaden då jag och en person valde att avsluta ett ≈sex månaders långt dejtande.

Dessutom hade jag den finaste veckan i världen i Aten med Norah, Anna och Albin i slutet på maj. Det är ju länge sen men hade varit dumt att inte nämna.

tre kompisar och en middag

Alltså i söndags var jag inte bakis för en gångs skull och då passade jag på att laga frukostscones till Norah och P som var mindre energiska.

T.ex. hon här har jag ju sett i piggare tillstånd. Fast snygg ändå.

Scones!!! Vilken grej?

Och sen finns det ju saker som är ännu mer värda att fira än att ta sig igenom en helg utan att sätta fingrarna i halsen. T.ex. som att igår skrev jag mitt sista studentprov =nu är jag klar med gymnasiet!!!! done finito valmis!! Bjöd över mina main vapendragare på indisk dhal och hemmagjorda naanbröd och billigt rödvin.

Main peepz = Norah Anna Albin om ni undrar. Maten var god sa de.

En ny sida jag upptäckt hos mig själv är att jag älskar vidvinkel. Det blir förbannat skojig effekt på bilderna. Kolla bara vilken charmig bild på dessa två. En sak jag uppskattar är också hur KVÄLLSLJUSET faller in genom fönstret ända till nio nästan nu för tiden! Och att igår var det femton grader i Mariehamn! Herrans liv.

Translation: Yesterday I had my last exam and I am thereby done with high school. To celebrate I invited my besties over for Indian dhaal, naan-breads and red wine.

a cup of bad conscience

Jag är dålig på att snacka här, jag vet, förlåt. Det kommer en dag när jag kan ta det här på allvar igen, tror jag, jag höll ju på mycket förut. Hur pretentiös det än må låta är det här sanningen: jag vet inte var jag är i min kreativa process, vet inte vad jag vill förmedla. Och då är det tryggare att hålla sig till anteckningarna i skrivbordslådan, eller förlåt, de hamnar i mobilen oftast faktiskt (jag har inga skrivbordslådor). Så nu väntar jag, på att intentionen ska hitta tillbaka till mig eller på att jag hittar intentionen.

Jag har mycket bollar i luften ändå. Jag ska prata skrivande på Mariehamns Litteraturdagar i år (igen!) med Norah och Alexandra, två duktiga och drivna vänner, är mycket stolt och glad över att få dela sammanhang med dem. Jag jobbar på festivalen när jag hinner och har tid, det är så roligt att bygga, jag hoppas det blir makalöst. Jag blev intervjuad i måndags faktiskt av Karin, om skrivande och upptäckarlusta, inspiration och självkritik och situationen i världen. Jag och Karin hade ett mycket fint samtal över två koppar kaffe (till mig, hon drack inget). Nästa vecka pryder jag ett uppslag i den lokala papperstidningen, känns fint men lite jobbigt, försöker att inte ta mig själv på så stort allvar.

Vill ni ta en titt på vad jag gjort på sistone? En snabbis? Jag kan briefa.

Denna dam, kanske min favoritdam på jorden, fyllde år. Arton hela, den yngsta blev stor. Vi åker till Aten en vecka i maj för att fira, Norah, Anna, Albin och jag. Och en sväng till Kiev också, det känns farligt men kul.

Vi har ölat med Anton och Yohan. Jag gillar Anton och Yohan, Anton kan spå i händer och Yohan gillar musik.

Gott mellis: jag lagade pålägg på silkestofu, en vitlöksklyfta och en kruka basilika. Mixa. Klart. Det äter jag på macka med pesto. Kaffe såklart, det boostar kreativiteten.

Ibland är vi på Arken, the local nightclub. Ibland hänger Marcus med.

 

Bjuder på lite ögongodis. Vem kan motstå dessa damer, undrar.

Translation: I am sorry for the radio silence. I am quite unsure about where I am in the creative process, and therefore I feel safer keeping my notes to myself, rapidly scratched down on a piece of paper or on my cell. But I do have some stuff upcoming. I'm dedicating some time and effort to my baby, the Down by the Sauna-festival, I do love her with all my heart. I will also take part at the local Literature Festival for the second year in a row, but this time I will get to talk about my own writing along with my dearest friends Norah and Alexandra who are so inspiring and who I admire a lot. Last Monday Karin interviewed me for the local newspaper. My face and my thoughts on writing, inspiration, self-criticism, traveling and the current global situation will be decorating the paper next week.

So this is what I've been doing recently, briefly: my bestest friend in the world finally turned eighteen. She was the last one but she is also one of the most mature. We will be going to Athens this spring for a week to celebrate - Norah, Anna, Albin and myself - and making a quick stop in Kiev, the home of Ukrainian underground clubbing. I've met some friends. Drunk coffee. Danced at the local nightclub which do sucks but which can also be pretty fun from time to time. Eaten lots of vegan goodness, such as the delicious spread above made from silken tofu, one garlic clove and the leaves from one pot of basil. Delicious.